فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریوش رحیمی، صدیقه عسگری، حسین مدنی، پروین محزونی صفحات 1-5
    مقدمه
    استفاده از درمان های غیردارویی (گیاهان دارویی) رویکرد جدیدی در کنترل بیماری دیابت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گل گلرنگ بر قند خون و لیپید پروفایل در موش های صحرایی دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 18 سر موش صحرایی نر با وزن متوسط 220 – 180گرم به طور تصادفی در سه گروه شش تایی تقسیم شدند: کنترل غیر دیابتی، کنترل دیابتی، دیابتی تیمار شده با عصاره هیدروالکلی گل گلرنگ به میزان 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، تزریقات به صورت درون صفاقی انجام گرفت. موش های صحرایی برای 16 ساعت ناشتا بوده و سپس خون در لوله های هپارینه برای تعیین میزان انسولین، قند، تری گلیسرید و کلسترول جمع آوری شد. نتایج: نتایج حاکی از کاهش معنادار میزان قند در گروه های تیمار شده با عصاره هیدروالکلی گل گلرنگ بود (05/0>P). هم چنین درگروه تیمار شده، میزان کلسترول خون کاهش معنا دار و میزان انسولین افزایش معناداری نسبت به گروه دیابتی یافته بود (05/0>P). آزمایشات بافت شناسی نشان دادند که عصاره در موش های صحرایی دیابتی سبب بازسازی بافت پانکراس آسیب دیده شده است.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهند که عصاره هیدروالکلی گل گلرنگ ممکن است در درمان دیابت موثر باشد. تاثیر این عصاره احتمالا به دلیل وجود فلاونوئیدها و خواص آنتی-اکسیدانی آن ها است.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی، گلرنگ، آلوکسان، دیابت
  • الهام زاده هاشم، طاهره فرخنده، پریسا صدیق آرا، سمیرا صباح صفحات 6-9
    مقدمه
    امروزه استفاده از عصاره های گیاهی به عنوان افزودنی ضد میکروبی نقش مهمی در حفظ کیفیت مواد غذایی دارد. سیر از جمله گیاهانی است که با بررسی های بیوشیمیایی تاثیرات ضد میکروبی آن به اثبات رسیده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر غلظت های مختلف عصاره حاصل از پودر سیر و عصاره حاصل از قرص سیر در شرایط یکسان، بر باکتری های سالمونلا تیفی موریوم و شیگلا دیسانتری می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور انجام این بررسی، سیر تازه از منطقه همدان و قرص سیر از شرکت داروسازی کوثر تهیه گردید. حداقل غلظت ممانعت کنندگی و حداقل غلظت میکروب کشی عصاره حاصل از پودر سیر و قرص سیر بر رشد دو میکروارگانیسم به روش استاندارد لوله ای اندازه گیری شد.
    نتایج
    حداقل غلظت ممانعت کنندگی، عصاره حاصل از پودر سیر بر میکروارگانیسم های آزمایش شده 5/12 میلی گرم بر میلی لیتر و حداقل غلظت کشندگی آن 25 میلی گرم بر میلی لیتر حاصل شد، درحالی که حداقل غلظت ممانعت کنندگی عصاره حاصل از قرص سیر بر رشد این میکروارگانیسم 40 میلی گرم بر دسی لیتر و حداقل غلظت کشندگی آن 80 میلی گرم بر دسی لیتر به دست آمد. طبق نتایج اخذ شده، عصاره سیر از رشد هر دو باکتری به صورت یکسان ممانعت نموده، اما حداقل غلظت ممانعت کنندگی عصاره حاصل از پودر سیر به مراتب قوی تر از عصاره حاصل از قرص سیر می باشد (3/3 برابر).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی و سایر گزارشات موجود در این زمینه، استفاده از این عصاره در سیستم های نگهدارنده موادغذایی، برای جلوگیری از آلودگی های میکروبی و بیماری های ناشی از آن ها مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: عصاره سیر، سالمونلا تیفی موریوم، شیگلا دیسانتری، حداقل غلظت ممانعت کنندگی، حداقل غلظت میکروب کشی
  • بیژن مقیمی دهکردی، محمد امین پورحسینقلی، منیژه حبیبی، فاطمه غفارنژاد، محمدرضا زالی، آزاده صفایی صفحات 10-13
    مقدمه
    ریفلاکس مری یک اختلال شایع دستگاه گوارش در سراسر جهان است. برخی از افراد مبتلا به ریفلاکس مری علامتی نداشته و یا دارای علایم غیراختصاصی می باشند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی علایم غیراختصاصی و ارتباط آن با بیماری ریفلاکس مری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی و مبتنی بر جمعیت، بر روی 782 نفر که به صورت تصادفی ساده از 2 شهر فیروزکوه و دماوند در شمال استان تهران انتخاب شده بودند، طرح ریزی و اجرا شده است. ارتباط میان علایم غیراختصاصی و ریفلاکس با استفاده از آزمون کای– اسکوئر مورد ارزیابی قرار گرفت و نسبت شانس با حدود اطمینان 95% برای هر یک از علایم محاسبه گردید.
    نتایج
    در این مطالعه 228 نفر (2/29%) مبتلا به ریفلاکس مری تشخیص داده شدند که شایع ترین علامت غیراختصاصی در افراد تحت مطالعه، درد شکمی بود که به طور واضحی در خانم ها بیش تر مشاهده شد. احساس بغض در گلو، سرفه و تنگی نفس و بوی بد دهان از دیگر علایمی بودند که ارتباط مستقیمی با ریفلاکس داشتند. ارتباط معناداری میان سن و وجود علایم غیر اختصاصی ریفلاکس مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    به طور خلاصه، این مطالعه نشان داد که علایم غیراختصاصی ریفلاکس مری شایع بوده و ارتباط قوی با وجود این بیماری دارد، بنابراین توجه به این علایم در فرآیند تشخیص بیماری ریفلاکس مری، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: علایم غیراختصاصی، ریفلاکس مری، تنگی نفس، سرفه، ایران
  • فریده توحیدی، مصطفی قربانی صفحات 14-17
    مقدمه
    کودکان به سبب پایین تر بودن سطح ایمنی و تماس بیش تر با خاک و مواد آلوده بیش تر از بزرگسالان در معرض ابتلا به بیماری های انگلی قرار دارند. این پژوهش با هدف تعیین اثر آموزش بهداشت فردی در پیشگیری از ابتلای مجدد به انگل های روده ای در دانش آموزان شهر گرگان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای دو مدرسه دخترانه ابتدایی شهر گرگان به صورت خوشه ایانتخاب و از میان آن ها 119 دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب شدند و از آن ها در سه نوبت آزمایش مدفوع گرفته و در آزمایشگاه با روش های مستقیم، فلوتاسیون و فرمالین - اتر بررسی شدند. از 119 دانش آموز، 40 نفرآلوده به انگل بودند. افراد مبتلا به 2 گروه به صورت تصادفی تخصیص شدند. گروه مداخله علاوه بر دریافت درمان، آموزش های لازم جهت نحوه انتقال انگل ها و نیز روش های پیش گیری از آلودگی های انگلی نیز دریافت نموده و گروه شاهد فقط درمان را دریافت نمودند. پس از دو ماه از هر دو گروه مجددا نمونه مدفوع گرفته و آزمایش شدند. تجزیه و تحلیل با استفاده از آزمون های کای اسکوئر و برآورد نسبت خطر صورت پذیرفت.
    نتایج
    از این 40 نفر، 3/24% آلوده به انگل های بیماری زا و 2/9% آلوده به انگل های غیر بیماری زا بودند. در 35% از افراد گروه مداخله و 75% از افراد گروه شاهد پس از آموزش، ابتلای مجدد به آلودگی انگلی مشاهده شد. گروه مداخله با گروه شاهد از نظر میزان ابتلا به کرم های انگلی اختلاف معناداری داشتند (7/4-0/1 CI:95/0 1/2=RR 02/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش بهداشت فردی خطر ابتلای مجدد به انگل های روده ای را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت فردی، پیش گیری، انگل های روده ای
  • لیلا قهرمانی، مهین نظری، میرطاهر موسوی صفحات 18-23
    مقدمه
    متوسط طول عمر در قرن اخیر در حال افزایش می باشد و در حال حاضر، حدود 7% از جمعیت دنیا را افراد بالای 65 سال تشکیل می دهند. تداوم و نگهداری سطح بالای کیفیت زندگی با افزایش سن از جمله نگرانی های بهداشت عمومی می باشد. در همین راستا افزایش کیفیت و سال های زندگی توام با سلامت از اهداف مهم انسان سالم تا سال 2010 می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مداخله ای برای ارزشیابی تاثیر مداخله آموزشی در ارتقاء کیفیت زندگی سالمندان ساکن آسایشگاه کهریزک بود. در این مطالعه یک نمونه 60 نفری از سالمندان سنین 60 تا 85 پرسش نامه SF-36 را قبل و ده هفته پس از مداخله تکمیل نمودند. پایایی پرسش امه با استفاده از روش بازآزمایی سنجیده شد. نتایج با استفاده از آزمون t و کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مداخله آموزشی تاثیر معناداری در تمام ابعاد کیفیت زندگی از قبیل: عملکرد جسمانی (05/0>P)، محدودیت نقش جسمانی (00001/0>P)، درد بدنی (001/0>P)، سلامت عمومی (01/0>P)، نیروی حیاتی (008/0>P)، عملکرد اجتماعی (001/0>P)، محدودیت نقش روانی (00001/0>P) و سلامت روان (03/0>P) داشته است.
    نتیجه گیری
    برنامه های آموزش بهداشت تاثیر مثبتی در ارتقاء کیفیت زندگی دارند. بنابراین توصیه می گردد برنامه آموزش بهداشت را در مداخلات ارتقاء کیفیت زندگی به کار بندیم.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمند، مداخله، آموزش بهداشت
  • بهروز خنداندل صفحات 24-29
    مقدمه
    از نظر پیاژه کودکان و هم نوجوانان به فیلم هایی که با تصویر زندگی عادی و روزمره شان تفاوت داشته باشند و برایشان بدیع و غریب جلوه کند، توجه بیش تری نشان می دهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر جلوه های ویژه ی فیلم های آموزشی بر میزان یادگیری می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از میان 1777 دانش آموز پایه چهارم مدارس دولتی شاهرود به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی 8 کلاس (250 دانش آموز) و از فصول کتاب علوم، 4 فصل انتخاب شده و 8 فیلم در رابطه با محتوای فصول به صورت با جلوه های ویژه و بدون جلوه های ویژه تولید و پس از نمایش فیلم ها، آزمونی حاوی 20 سوال بر مبنای محتوای فیلم های آموزشی گرفته شد (برای هر فصل 5 سوال). پس از آزمون، میانگین نمرات با استفاده از آزمون t مستقل در دختران و پسران تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات دانش آموزان پسری که فیلم با جلوه های ویژه دیده اند برابر با 64/3 و در دانش آموزانی که فیلم بدون جلوه ویژه دیده اند برابر 65/3 می باشد که اختلاف آن ها معنادار نمی باشد اما میانگین نمرات دانش آموزان دختری که فیلم دارای جلوه های ویژه دیده اند برابر با 52/3 و دانش آموزان دختری که فیلم بدون جلوه های ویژه دیده اند برابر با 29/3 می باشد، که این اختلاف معنادار است.
    نتیجه گیری
    خلق فضاهای جذاب در فیلم به کمک تکنیک جلوه های ویژه امکان می ابد، که ساده ترین آن افکت های تصویری مانند دیزالو، فید و سوپر ایمپوز می باشد. تکنیک هایی که در کامپیوترهای شخصی هم به سهولت قابل دسترسی است. امروزه کامپیوتر برای همیشه جامعه و فرایندهای یادگیری را دچار دگرگونی کرده است. در این پژوهش در یادگیری از فیلم های دارای جلوه های ویژه، جنسیت تاثیر داشت که این مطلب می تواند دلالت بر سطوح برانگیختگی بالاتر در پسران به دلیل مواجهه بیش تر با انواع بازی های کامپیوتری و فیلم های پرتحرک در مقایسه با دختران باشد.
    کلیدواژگان: جلوه های ویژه، فیلم های آموزشی، یادگیری
  • لیدا رفعتی، علیرضا عسگری، امیرحسین محوی صفحات 30-35
    مقدمه
    کروم شش ظرفیتی را می توان به روش های مختلفی از محیط های مایی حذف کرد اما غالب این روش ها هزینه بر می باشند. در این مطالعه از رزین تبادل کننده لیواتیت FO36 به عنوان یک روش جدید برای حذف کروم استفاده شده است.
    مواد و روش ها
    حذف یون کروم شش ظرفیتی از محیط های مایی با رزین تبادل کننده لیواتیت FO36 در وضعیت های مختلف از جمله اثر میزان ماده جاذب، غلظت کروم اولیه، زمان تماس و pH در فاز ناپیوسته مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. ثابت تعادل که به ظرفیت تبادل یون بستگی دارد توسط ایزوترم جذب لانگمیر به دست آمد.
    نتایج
    در پروسه تبادل کننده ناپیوسته، زمان تعادل بعد از 90 دقیقه تماس حاصل گردید و میزان حداکثر حذف کروم شش ظرفیتی، در میزان pH 5 تا 8 برای غلظت کروم شش ظرفیتی، 5/0 میلی گرم در لیتر، به دست آمد. لیواتیت Fo36 قدرت باند شدن بالایی دارد و میزان حداکثر ظرفیت جذب به دست آمده 29/0 میلی مول از کروم شش ظرفیتی برای Fo36 در 6= pH به دست آمد و اثر تبادل کنندگی کروم شش ظرفیتی بر روی رزین تبادل کننده کاتیونی از معادله واکنش درجه اول پیروی کرد.
    نتیجه گیری
    بنابراین بر اساس یافته های این مطالعه چنین می توان گفت که رزین لیواتیت Fo36 می تواند به عنوان یک گزینه مناسب با توجه با قابل احیاء بودن آن برای کاهش میزان کروم شش ظرفیتی از محیط های مایی در مناطق آلوده کشور و به خصوص خراسان جنوبی که داری مشکل حضور کروم در آب آشامیدنی می باشد، به کار رود.
    کلیدواژگان: محیط مایی، کروم شش ظرفیتی، لیواتیت Fo36، ایزوترم جذب
  • سعید ناظمی، ابراهیم عباسی، جواد نوریان، محمدباقر سهرابی، احمد خسروی صفحات 36-40
    مقدمه
    در اثر فعالیت های مختلف در بیمارستان، روزانه حجم زیادی فاضلاب تولید می شود که به دلیل آلودگی شدید آن باید به روش مناسبی تصفیه گردد. بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود نیز دارای تصفیه خانه فاضلاب از نوع هوادهی گسترده می باشد. به منظور بررسی عملکرد این تصفیه خانه و بررسی امکان استفاده مجدد پساب آن برای آبیاری فضای سبز و یا تخلیه در محیط، مطالعه حاضر صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، عملکرد تصفیه خانه فاضلاب بیمارستان امام حسین(ع) شاهرود طی مدت 8 ماه، در فاصله اردیبهشت تا آذر 87 با استفاده از پارامترهای: COD، BOD5، TSS، pH، کل کلیفرم ها و کلیفرم های مدفوعی در فاضلاب ورودی و خروجی بر اساس روش های استاندارد تعیین و با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران با استفاده از آزمون t مقایسه شده است.
    یافته ها
    مقادیر میانگین pH،TSS،BOD5، COD، میانگین هندسی کل کلیفرم ها، میانگین هندسی کلیفرم های مدفوعی در پسآب به ترتیب برابر 95/6، mg/l 179، mg/l145، mg/l298، MPN/100104×8/2 و MPN/100104×54/1 می باشد. مقدار حذف آلاینده ها به ترتیب 11/46%=TSS، 1/30%=COD، 99/39%=BOD5، 37/99%= کل کلیفرم ها و کلی فرم های مدفوعی برابر با 35/99% می باشد که با استانداردهای سازمان محیط زیست ایران اختلاف معناداری را نشان می دهد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    در صورت استفاده مجدد از پسآب برای آبیاری فضای سبز و کشاورزی باید کاهش آلودگی شیمیایی و میکروبی در حد استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست ایران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصفیه خانه فاضلاب، کارایی، استفاده مجدد، بیمارستان
|
  • Rahimi Parivash, Sedeghe Asgari, Hosein Madani, Parvin Mahzoni Pages 1-5
    Introduction
    Nowadays no-drug treatments (medicinal plants) are novel therapeutic approaches in the treatment of diabetes. This study aimed at assessing the effect of Carthamus tinctorius (Compositae) extract on the blood glucose and lipid profile in diabetic rats.
    Methods
    In this study 18 male Wistar rats with body weights of 180 – 220 g were randomly assigned to three groups with six rats per group: nondiabetic control; diabetic control; diabetic rats treated with hydroalcoholic extract of Carthamus tinctorius (200 mg/kg BW); Injections were done intraperitoneally. Rats were fasting for 16h and then blood samples were collected in heparinated tubes for estimation of blood glucose insulin cholesterol and triglyceride.
    Results
    Diabetic rats treated with extract showed a significant decrease in blood glucose level (P
    Keywords: Hydroalcoholic extract Carthamus tinctorius Alloxan Diabetes
  • Elham Zadeh, Hashem, Tahere Farkhonde, Parisa Sedeghara, Samira Sabah Other Author Pages 6-9
    Introduction
    Nowadays using plant extracts as antimicrobial additives has got an important role in maintaining the quality of food products. Garlic is one of the plants the antimicrobial effect of which has been proved by biochemical investigation. The aim of this study was to assess the effect of different concentrations of garlic powder extract and garlic tablet extract on Salmonella typhimurium and Shigella dysenteric in the same conditions.
    Methods
    To do this investigation fresh garlic from Hamadan and garlic tablets from Kowsar Pharmacy Company were provided. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of garlic Powder extract and garlic tablet extract on the growth of two micro-organisms were tested through tube standard method.
    Results
    The MIC of garlic Powder extract on the tested microorganisms was 12.5 mg/ml and the MBC was 25 mg/ml while the MIC of garlic tablet extract was 40mg/ml and the MBC was 80 mg/ml. According to these results the inhibitory effect of the extract of the garlic (GP >) on both bacteria was similar but the inhibitory effect of the garlic powder was much more than that of garlic tablet (3.28 times) either on Salmonella or Shigella.
    Conclusion
    Noticing the findings of the present study and other related reports in this field the application of this extract in food preservative systems is useful for inhibiting food contaminations.
    Keywords: Garlic extract Salmonella typhimurium Shigella dysanteria Minimum inhibitory concentration Minimum bactericidal concentration
  • Bijan Moghimi, Dehkordi, Mohammad, Amin Pourhoseingholi, Manijeh Habibi, Fatemeh Qafarnejad, Mohammad, Reza Zali, Azadeh Safaee Pages 10-13
    Introduction
    Gastro esophageal reflux disease (GERD) is a common gastrointestinal disorder all over the world. Some patients with GERD have no symptoms while others may have non-specific symptoms. The aim of this study was to define the frequency of non- specific symptoms of gastro esophageal reflux and to determine the association of these symptoms with GERD in a population- based study.
    Methods
    This cross-sectional and population- based study was conducted on 782 subjects who were randomly selected from 2 cities of Firoozkooh and Damavand in the northeast of Tehran province. The relationship between non-specific symptoms and GERD was assessed through Chi-square and the odds ratios (OR) with 95% of certainty levels were calculated for each symptom.
    Results
    In this study 228 persons (29.2%) with GERD were diagnosed. The most common non-specific symptom in the subjects was abdominal pain with a distinct female preponderance. Globus sensation cough and dyspnea and halitosis were among the other symptoms having a direct relationship with GERD. No significant relationship was observed between age and non-specific symptoms of GERD.
    Conclusion
    In sum this study showed the prevalence of non-specific symptoms which are strongly related to gastro esophageal reflux disease. Therefore considering these symptoms in diagnosis course of the disease seems necessary.
    Keywords: Non, Specific symptoms Reflux Dispenea Cough Iran
  • Faredeh Tohidi, Mostafa Qorbani Pages 14-17
    Introduction
    Children due to their lower immunity level and higher exposure to soil and other contaminated materials are more prone to parasitological diseases than adult. This study aimed at determining the effect of individual health education on preventing re-infection with intestinal parasites in elementary school students.
    Methods
    In this experimental study two elementary girl schools were selected based on cluster sampling from which 119 students were randomly selected. Three stool samples of the subjects were tested by direct flotation and formalin-ether methods. Out of the 119 persons 40 persons had parasite infection. The infected people were randomly assigned to two groups. In addition to treatment the experimental group received instruction about parasite transition ways and prevention ways from parasitic infections. The control group however received only treatment. After two months stool samples of the two groups were collected and analyzed through Chi-square and estimating the risk ratio.
    Results
    Out of the 40 infected participants 24.3% had pathogenic parasites and 9.2% had non- pathogenic parasites. After instruction 35% of the cases and 75% of controls showed parasitic infection again. The experimental and control groups were significantly different in terms of infection with parasitic worms (P=0.02 RR= 2.1 0.95 CI: 1.0 – 4.7).
    Conclusion
    The results showed that individual health education reduces the risk of infection with intestinal parasites.
    Keywords: Individual Health Education Prevention Intestinal Parasites
  • Leila Ghahremani, Mahin Nazari, Mirtaher Mousavi Pages 18-23
    Introduction
    Average life expectancy has improved in the last century. Currently about 7% of the world population is aged beyond 65 years old. Maintaining a high level of quality of life into advanced age is a growing public health concern as the older adult population continues to increase. Along theses lines one of the primary goals of Healthy People 2010 is to improve both the quality and the number of years of healthy life.
    Methods
    This interventional study aims to evaluate the effect of educational intervention in the improvement of health related quality of life in elderly people in Kahrizak nursing home. In this study a sample of 60 healthy adults between the ages of 60 and 85 years old completed a SF-36 questionnaire before and ten weeks after of intervention. The reliability of the questionnaire was measures through retest method. The data were then analyzed with x2 and t-test.
    Results
    The statistical analysis of the results showed a significant difference for the effect of health education program on components of quality of life measures: physical functioning (P
    Keywords: Quality of life elderly people Intervention Health Education
  • Behrouz Khandandel Pages 24-29
    Introduction
    According to Piaget children and adolescents pay more attention to films presenting novel and eccentric pictures different from those of their normal daily life. This research aims at studying the influence of special effects in educational films on learning amount.
    Methods
    In this study using random cluster sampling method from among 1777 fourth-graders in state elementary schools in Shahroud eight classes (250 pupils) and from the practical sciences textbook four chapters were selected. Eight content-relevant films with and without special effects were also produced. Having displayed the films the researchers administered a post test including g20 questions (five items for each chapter). The results were analyzed using an independent t-test procedure in boy and girl groups.
    Results
    The results indicated that the mean score of the boys who had seen the films with special effects was 3.64 and that of the boys having seen films with no special effect was 3.65 which do not show any significant difference. However the mean score of the girls who had seen the films with special effects was 3.52 and that of the girls having seen films with no special effect was 3.29 which shows a significant difference.
    Conclusion
    Creating attractive spaces in films is possible with the aid of special effect techniques the simplest of which are picture effects such as dissolve fade and superimpose. These techniques are even simply available on personal computers. Nowadays computer has changed the society and the learning processes for ever. This study confirms the role of gender in the effectiveness of films with special effects. This fact indicates higher level of excitation in boys due to their more exposure to computer games and action films.
    Keywords: Special effects Educational films learning
  • Lida Rafati, Ali Reza Asgari, Amir Hossein Mahvi Pages 30-35
    Introduction
    Chromium (VI) can be removed from aqueous solutions using different but expensive methods. In this study a new method using Liwatit exchange resin was developed to remove chromium (VI).
    Methods
    Removing the chromium (VI) ion from the aqueous solution was studied via considering the effect of absorbent initial chromium concentration contact time and pH in batch phase. Equilibrium constant which depends on the capacity of change was calculated using Longmuir adsorption isotherm.
    Results
    The Batch ion-exchange process was relatively fast and it reached equilibrium after about 90 minutes of contact. The ion-exchange process which is pH dependent show maximum removal of Cr(VI) in the pH range 5.0-8.0 for an initial Cr(VI) concentration of 0.5 mg L-1. Lewatit FO 36 shows high bonding constant. The equilibrium related to its ion-exchange capacity and the amount of the ion exchange was obtained by using the plots of the Langmuir adsorption isotherm. It was observed that the maximum ion-exchange capacity of 0.29 mmol of Cr (VI)/g for Lewatit FO 36 was achieved at optimum pH value of 6.0. The ion exchange of Cr (VI) on this cation-exchange resin followed first-order reversible kinetics.
    Conclusion
    According to the results because of its regeneration characteristic Liwatit FO36 resin can be used as a convenient optimum to reduce the level of Cr(VI) from the aqueous solutions in the contaminated places throuhout the country particularly South Khorasan province where the problem of chromium in fresh water is ubiquitous.
    Keywords: Aqueous solutions Chromium (VI) Lewatit FO36 Adsorption isotherms
  • Saied Nazemi, Ebrahim Abbasi, Javad Noorian, Mohammad, Baghere Sohrabi, Ahmad Khosravi Pages 36-40
    Introduction
    Hospitals due to their huge range of activities generate vast amount of wastewater which because of its great pollution must be purified via appropriate procedures. Imam Hossein Hospital also has an extended aeration wastewater treatment plant. This investigation was done to determine the efficacy of this plant and the possibility of reusing the resulting effluent for green space irrigation or discharging it in the environment of the present study.
    Methods
    This cross-sectional study was done upon Imam Hossein hospital wastewater treatment plant for 8 months from April to November 2008. In the study the parameters of COD BOD5 TSS pH Total and fecal coliform in the incoming and outgoing wastewater were determined through standard methods and were compared with standard values for green space irrigation set by the Environment Protection Organization through t-test.
    Results
    Results show that the mean values of pH TSS COD BOD5 and the geometric means of total and fecal coliforms MPN/100ml in the effluent were: 6.95 179mg/lit 145 mg/lit 298mg/lit and 2.8×104 and 1.54×104 respectively. Removal percentages for TSS COD BOD5 Total and fecal coli forms were 46.11 30.1 39.99 99.37 and 99.39 respectively that show significant differences between these measurements and their standard values for green space irrigation set by the Environment Protection Organization (P
    Keywords: Wastewater treatment plant Efficacy Reuse Hospital